racingpigeonskosova
  Gjylia Kosovare
 

Gjylia Kosovare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

GJYLJA KOSOVARE

 

Gjylja kosovare hyn në grupin e pëllumbave të lulkave t ë   cil ë t janë pëllumba të vegjël.

Zanafilla e tyre vjen nga Azia, m ë   konkretisht  kjo  zanafill ë   duhet k ë rkuar  te gjylja e Anatolis ë .Pik ë risht kjo ë sht ë st ë rgjyshja e t ë   gjitha llojeve t ë gjyleve q ë   njihen n ë   Evrop ë .

Gjylja e  Anatolis ë  ka ardhur në Evrop ë rreth vitit  1700 dhe  është ruajtur deri më sot në formë të pa ndryshuar . Nga kjo rac ë   rrjedhin lloje të shumta të gjyleve duke e kryqëzuar atë me raca t ë   tjera me sqep të shkurtër. Edhe gjylja kosovare ka ardhur si një kryqëzim në mes të racës s ë sip ë rpermendur me pëllumbat autokton ë të Kosovës. Në vendin ton ë gjylja zakonisht  është përdorur për fluturim,sepse pik ë risht  k ë to  karakteristika  zot ë ron. .

Emri i  saj vjen nga fjala gjyle: lëmsh i rrumbullakët prej guri a prej metali, që përdorej në topat e vjetër si predhë apo rruzull metali me peshë të caktuar, që përdoret në garat sportive për ta hedhur me shtytje.

Mendohet se gjylja në Kosovë ka pasur formën e sotme që nga shekulli i 19.

Ka një madhësi të vogël  duke u nisur  nga standarti i përgjithshëm i pëllumbave dhe një form ë elegante trupore. Trupi  paraqitet i vogël,   sqepi i shkurtër dhe mesatarisht i trashë.   Nuk ka probleme me rritjen e zogjve. Koka është e gjerë dhe e madhe me një urë mesatarisht të trashë mbi hundën e saj dhe nuk ka xhufkë. Ka një tufë puplash në gjoks q ë   t ë   kujtojn ë disa petale lulesh.

Gjylja kosovare paraqitet me ngjyra të ndryshme, por  ngjyra e bardhë është dominuese. Gjylja mund të ketë ngjyra të ndryshme mbi supe dhe disa prej tyre e kan ë bishtin me ngjyra.

Sytë i ka ngjyrë kafe të errët. Sqepi duhet të jetë i shkurt dhe i trashë. Qafa duhet të jetë gjithashtu e shkurtër dhe  t ë   p ë rcjell ë vij ë n trupore.

 

 

 

 

 

 
 
  Today, there have been 1 visitors (7 hits) on this page!  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free