racingpigeonskosova
  PIKALANAT E Gjakovës
 

Piklanat e Gjakovës

 

 

 
 
 
 

Piklanat e Gjakovës

 

PIKLANAT E GJAKOVES

 

 

Emri : Piklanat e Gjakovës

Grupi: Pëllumbat tumlorë

Shoqatat/klubet:Nuk ka klub special

Nr. i standardit evropian. Nuk është i regjistruar

Madhësia e unazës: 07/08

 

Gjeneza:

Piklanat e Gjakovës jan pëllumba të fuqishëm dhe për nga pamja trupore duken të ken gjene të përbashkëta me Murrën Gjakovare. Fillimishtë është kultivuar në Gjakovë, kurse sotë është i përhapur edhe në Pejë, Prishtinë dhe vende tjera.

 

Nuk gjendet në regjistrin e standardit Evropian pasi që Kosova nuk ka qen shtet dhe si e tillë nuk ka pasur të drejtën e prezentimit të të racave kosovare.

 

Ndërtimi trupor:

Ka një madhësi të mesme duke u bazuar në standardin e përgjithshë të pëllumbave me një gjoks të fuqishëm dhe me trup të qëndrueshëm dhe elegant.

Përshkrimi i racës:

Standardi:

Piklanat e Gjakovës zakonishtë nuk kan xhufkë.

|Koka duhet të jetë e madhe dhe harkore.

Gjatësia trupore është 33 deri në 34 cm.

Sytë:

Të bardhë të theksuar me rrema të rrallë (të kuqërremtë) të cilët fillojnë nga fundi i rrethit të syrit në drejtim të dritës së syrit.

Sqepi:

Sqepi duhet të jetë i shkurtë dhe ngjyra e ti mvaret nga ngjyrat e puplave.

Në raste kur ngjyrat e kokës janë të lehta, mund që sqepi të jetë me ngjyrë lëkure.

Qafa:

Qafa duhet të jetë e trashë dhe e fuqishme e ngritur lartë që të bënë përshtypjen e një pëllumbi krenar.

Gjoksi:

I gjerë dhe i hedhur para.

Shpina:

Harkore pas përfundimit të pjesës së qafës dhe pastaj nga pika horizontale fillon pika tjetër pjerrake  e cila përfundon në vien e bishtit.

Krahët:

Krahë të gjatë dhe të qëndrueshëm të cilët qëndrojnë të fort mbi bishtin e ti.

Bishti:

Vazhdon nga vija e shpinës dhe numëron 12 penda të gjata dhe të gjera.

Këmbët:

Të mesme dhe pa pupla.

Pupulat:

Ka një izolim të mirë të trupit me pupla të shpeshta dhe të qëndrueshme.

Ngjyrat:

Ngjyra bazë e trupit zakoshtë është e zezë e shoqëruar me pika, topa të bardhë pothuajse në gjithë sipërfaqen e trupit. Ka raste kur ngjyra bazë është e bardhë e shoqëruar me pika, topa të zi. Egziston edhe varianta e kuqe (kafe) me pika të bardha dhe varinta me ngjyrë të zezë por në raste të rralla.

 

Gabime eventuale:

Kur ka një trup të dobët apo të shkurtë dhe kur sqepin e ka të gjatë.

 

 
Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha
 
 

Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha

 
 
 
 
 
 

Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha

 
 
 
 
 
 

Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha

 
 
 
 
 
 

Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha

 
 
 
 
 
 

Piklanat e Gjakovës - Kultivues z.Arben Basha

 
 
 
 
  Today, there have been 1 visitors (2 hits) on this page!  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free